Dit is de gezondste noot met al haar geheimen

Noten zijn gezond! Dat voorop gesteld hebbende, zijn er verschillende noten met elk hun eigen voordelen. Kijken we puur naar de verhouding tussen de verschillende voedingsstoffen, dan springt één nootje er net bovenuit. Deze noot is echter een extra speciale noot. Kun jij in dit overzicht van welke noten er zijn, vinden welke noot het gezondste zal zijn? Lees snel verder of je de juiste noot gekozen hebt.

Een eigenzinnige noot

Het grootste geheim van de gezondste noot, is dat het helemaal geen noot is. Het is namelijk een peulvrucht. De pinda wordt toch vaak verkocht als noot en kan daarom dus toch de winnaar zijn als de gezondste noot. De reden dat pinda’s toch als noot worden geclassificeerd, is omdat het qua structuur, smaak en samenstelling meer lijkt op noten dan op andere peulvruchten als linzen en kikkererwten. Toch is het per definitie een totaal ander soort voedsel. Peulen groeien namelijk als vrucht van een bloem, terwijl noten de zaden van de vrucht van bomen en struiken zijn. Het verschil tussen andere peulvruchten en pinda’s zit vooral in de structuur van de pinda. De pinda is een stuk harder dan andere peulvruchten en na het koken of bakken blijft het een vaste structuur behouden. Peulvruchten worden juist erg zacht en kun je kapot knijpen na het koken of bakken. Een interessante vrucht dus die een erg gezonde noot blijkt te zijn.

Wat maakt de pinda zo gezond?

Zoals eerder al gezegd, zijn alle noten gezond. Kijk je echter naar de verhouding tussen alles wat er in de pinda zit in vergelijking met andere noten, dan zie je in het overzicht van welke noten er zijn dat die van de pinda het meest voordelig uitpakken. Dit is hoe de verhouding bekeken wordt om te bepalen dat de pinda de gezondste noot is:

 

  • Hoewel de pinda een vrij gemiddelde hoeveelheid calorieën bevat, staan deze calorieën in verhouding met de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten goed in verhouding. Er zit namelijk 25,2 gram eiwitten in 100 gram pinda’s, een behoorlijke hoeveelheid voor zo’n kleine noot. Daarnaast bevat het slechts 12,9 gram koolhydraten, waarvan maar 4,8 gram natuurlijk suiker is. Koolhydraten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat eiwitten goed worden opgenomen door het lichaam en je brein te voorzien van genoeg suikers.
  • Pinda’s bevatten veel vet. Wel 51,7 gram per 100 gram pinda’s. Nu klinkt dit misschien niet per se goed, maar slechts 7,5 gram van deze vetten zijn verzadigd. Meer dan 40 gram van deze vetten zijn enkelvoudige en meervoudige vetten. Hierin slaat jouw lichaam energie op dat vervolgens wordt afgebroken. Verzadigde vetten zitten juist al vol met energie, waardoor je sneller een overschot aan energie krijgt.
  • Pinda’s bezitten een grote variëteit aan vitamines. In de pinda zitten namelijk de vitamines A, B1, B2, B6, B11, B3, B5 en E. Van bijvoorbeeld vitamine B1 krijg je met 100 gram noten al 81,8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Bij vitamine E is dit 49,2% en bij vitamine B3 eet je zelfs meer dan je nodig hebt met 103% van de AHD. Dit is echter geen probleem, omdat je nooit meer dan 25 gram noten per dag moet eten, dit geldt ook voor pinda’s.
  • Ook zitten er in pinda’s ongelooflijk veel mineralen. Elk mineraal dat je lichaam nodig heeft, zit in de pinda. Dit zijn calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink. Van fosfor krijg je het meeste van de ADH binnen, namelijk 82,9%, maar ook de hoeveelheid koper is groot met 67,8% van de ADH.

 

Door deze specifieke samenstelling van de pinda, is besloten om deze tot gezondste noot uit te roepen. Hoewel sommige noten misschien meer gezonde vetten of een hoger percentage van een bepaalde vitamine bevatten, scoort de pinda op alle aspecten erg goed.

 

Let op: Eet maximaal één handje noten per dag. Te veel van het goede is namelijk nooit goed.

Ook nog eens super veelzijdig

Een andere reden waarom de pinda bij velen favoriet is, is omdat deze gemakkelijk toe te passen is in de keuken. Je kunt echt heel veel maken met de noot. Zo kun je de bekende chocolade reep Snickers namaken, pindaolie maken om vervolgens heerlijk mee te bakken of het door je Aziatische wokgerechten bakken. Ook is het een veel gebruikte noot voor borrelnootjes. De enige mensen die niet kunnen genieten van de geweldige pinda, zijn mensen met een pinda allergie. Zij zijn allergisch voor de specifieke eiwitten die in de pinda zitten en die door bewerking ook niet worden afgebroken. Let daarom altijd goed voor wie je kookt of bakt als je iets met pinda wilt maken. Al met al is de pinda een erg gezonde en lekkere noot die heel goed past binnen een gezond voedingspatroon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *