Dit is waarom je op nootjes gaat snacken

Een lekker knapperig borrelnootje op z’n tijd vindt iedereen wel lekker, maar heel gezond zijn borrelnootjes niet. Als je in de weer wilt gaan met een gezonde levensstijl, dan kun je jouw borrelnootjes beter vervangen voor rauwe ongebrande noten. Deze hebben niet alleen minder slechte voedingsstoffen, ze zijn ook op veel verschillende manieren te gebruiken. In dit artikel leer je meer over rauwe nootjes en de voordelen ervan.

Wat kun je met rauwe noten doen?

Rauwe noten zijn het oorspronkelijke product waar nog niks anders mee is gedaan dan dat ze geoogst en gepeld zijn. Dit betekent dat je eindeloze mogelijkheden hebt voor wat je ermee gaat doen. Je kunt ze rauw eten, kruiden en dan opeten, bakken in een pan, roosteren in de oven of in je airfryer, je kunt ze zelfs frituren als je wilt. Naast deze manieren van de nootjes los opeten, kun je ze ook verwerken tot een pasta, klein hakken en door je salade gooien of een lekkere korst van maken voor je vlees, je kunt ze door je pasta’s heen gooien. Je kunt werkelijk alles met rauwe noten en je bepaalt het helemaal zelf. Ideaal wanneer je jouw gezonde levensstijl helemaal zelf wilt inrichten en graag zelf bepaalt wat je met je eten doet.

Het verschil met gebrande noten

Het duidelijkste verschil tussen gebrande en ongebrande noten, is natuurlijk dat de ene noot wel verder verwerkt is en de andere niet. Er zijn echter nog meer verschillen tussen deze nootjes. Gebrande noten hebben namelijk een meer ontwikkelde smaak, maar door het brandproces komen er ook andere enzymen vrij en veranderen de voedingsstoffen van de noten. Gebrande noten zijn echter minder gezond, omdat ze in frituur gebrand worden. Hierdoor komen er meer ongezonde vetten bij je noten. Als je toch al een verwerkte noot wilt eten, kun je dus het beste kiezen voor geroosterde noten, maar zelfs hierbij wordt vaak olie gebruikt. Rauwe noten zijn dus niet alleen een puurder product, ze zijn ook net wat gezonder door het gebrek aan toegevoegde oliën.

Dé toevoeging voor je gezonde dieet

Ongebrande, rauwe noten zijn dus gezonder dan andere soorten noten. Toch moet je ook bij deze noten opletten dat je er niet te veel van eet. Voor een klein product, bezit het namelijk relatief veel calorieën, waardoor je al snel de balans verliest tussen de gezonde vetten en de ongezonde calorieën. Als je elke dag een handje noten eet, dat is gemiddeld zo’n 30 gram, dan zijn ze de perfecte aanvulling op je dieet. Je bewaart de rauwe noten het best op een droge en koele plaats in een afgesloten bakje.

De voedingsstoffen van verschillende rauwe noten

Als je niet weet welke noten het beste passen bij jouw dieet wensen, dan kan het lastig zijn om de beste noten voor jezelf uit te kiezen. De volgende noten bezitten wat unieke mineralen die jou zouden kunnen helpen binnen je gezonde dieet:

  • Cashewnoten:

Cashewnoten zitten net als alle andere noten boordevol gezonde vetten en vitamines. Daarnaast bezitten ze ook belangrijke mineralen als magnesium, zink en ijzer.

  • Walnoten:

Walnoten hebben een opvallend hoge hoeveelheid omega-3-vetzuren. Naast de veelvoorkomende vitamine E, bevatten ze ook de mineralen koper en mangaan. Vooral mangaan is een mineraal dat je niet vaak terugziet in voedsel.

  • Macadamia’s:

Macadamia bevat naast magnesium en calcium ook het mineraal fosfor. Hierdoor zijn ze een belangrijke toevoeging aan je dieet.

 

Om ervoor te zorgen dat je genoeg van de verschillende mineralen binnenkrijgt in combinatie met de gezonde vetten en vitamines die alle noten bevatten, kun je dus het best een notenmix voor jezelf maken. Met een bloedonderzoek kun je erachter komen aan welke mineralen je tekort komt, veel mensen hebben bijvoorbeeld een magnesiumtekort, zodat je jouw mix kunt aanpassen naar de specifieke wensen van jouw lichaam. En dat is waarom je beter kunt overstappen op je zelfgemaakte, rauwe notenmix in plaats van de standaard borrelnootjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *