Sushi is een gerecht met vele soorten smaken en mondgevoel. Je kunt de groenten en rauwe vis eindeloos met elkaar mixen om steeds een nieuwe smaak te ontdekken, bijvoorbeeld bij sushi Amsterdam. Bij een klassieke maki is de vis gecombineerd met dunne reepjes, avocado en komkommer. Wil je een vegetarische sushi, dan zal de vis ontbreken en vervangen door bijvoorbeeld omelet.
Bij de omgekeerde Uramaki sushi zit de rijst aan de buitenkant, waardoor het de ideale sushi is om te bestrijken met een smakelijke toevoeging. Zalmkuit en gebrande sesamzaadjes zijn klassieke toepassingen, wat ook het geval is voor tempura kruimels, gemaakt op basis van gefrituurde bloem, ei en maizena. Het geheel geeft de sushi een knapperig mondgevoel met een sterk contrast.
De Temaki puntzakjes zijn de grootste sushi’s en lenen zich voor gevarieerde ingrediënten. Een vulling van sushirijst, krabvlees, komkommer, advocaat en paprika geeft de sushi een zachte smaak met een knapperige twist. Aangevuld met Japanse wasabimayonaise krijgt de Temaki een licht pittig karakter. Of kies voor Japanse mayonaise die bestaat uit 1 theelepel rijstazijn op 2 eetlepels mayonaise. De Temaki is zeer geschikt voor vegetariërs. Varianten met zeewier, lente-ui, edamame sojabonen of zoete omelet maken de sushi net zo gevarieerd als de traditionele varianten.
Nigiri sushi ziet er altijd zeer smaakvol uit en zijn traditioneel belegd met een plak zalm. Toch kun je bij een Nigiri sushi veel andere varianten tegenkomen. Probeer eens een Nigiri belegd met andere rauwe vis, garnaal of krab. Nog exotischer is een Nigiri met inktvis of zee-egel, al zul je deze laatste variant alleen bij exclusieve sushirestaurants tegenkomen. Voor vegetariërs is een mooi gesneden plakje avocado of gebakken tofu een perfecte topping.
Ga je helemaal op de Japanse tour, combineer de sushi dan met een Japans biertje. Asahi, Sapporo en Iki zijn goed verkrijgbaar. Of kies eens voor sake, de Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage rond de 16%.